prva strana

Petak, 3. Maj 2024.

Revija KOLUBARA - Decembar 2004 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Pat pozicija raštimovanog orkestra

Branko Vićentijević (foto: Dragan Krunić)

„POLICIJSKI ČAS”

– Obavešteni tvrde da je do zastoja u pristizanju tumačenja Ministarstva za lokalnu samoupravu Srbije, koje kao ministar vodi Zoran Lončar iz DSS-a, došlo zbog toga da Veljo (Ilić) i (Ivica) Dačić ne bi kojim slučajem uskratili podršku Koštuničinoj vladi prilikom izglasavanja budžeta za 2005. godinu. Slično je, dodaju, bilo i sa rebalansom budžeta za 2004, koji je zavisio od očito uspešne (finansijske) nagodbe sa poslanicima socijalista u Narodnoj skupštini Srbije.

Cifra se pouzdano ne zna, kao ni njena SPS namena, ali se zna da je Dačić ljubazno zamolio poslanike DS-a da „ostanu principijelni” i „ne izdaju” njihovu (SPS) stvar, kao što se zna da su Tadićeve demokrate imale i ponudu ministra finansija Mlađana Dinkića, koji bi da bude ovovremeni Laza Paču (ministar iz vremena Nikole Pašića), da podrže rebalans budžeta, pa će biti dodatnih para za obnovu Kolubarskog okruga, bez ozbzira na to što toga zvanično u Zakonu o rebalansu budžeta Srbije za 2004. godinu nigde nema!

A za to vreme, kažu zaposleni u Opštinskoj upravi, u zdanje na nekadašnjem Titovom trgu uveden je „policijski čas”: najavljen je „ratni budžet” za 2005, pojedini načelnici opštinskih službi su obaveštenjem zalepljenim na oglasnu tablu saznali da im je oduzeto pravo raspolaganja novcem u njihovom resoru, na telefonskoj centrali isključena je „nula” i mogućnost „izlaska u grad”, mnogi se nadaju „šut karti”. Slična je situacija i u opštinskim javnim preduzećima i ustanovama, gde su mnoge oči uprte u Beograd, u Ministarstvo za lokalnu samoupravu, a malo ko veruje u obećanja dr Tomića i njegovih saradnika kako neće biti nove kadrovske i ine „seče knezova”. Pritom na umu verovatno imaju i način na koji su došli tu gde se sada nalaze, a vide šta se dešava u Osečini ili Svilajncu, na primer.

Na partijskim (?), takav je valjda dogovor, pres konferencijama (NS, SRS) najavljuje se, ili je već počelo, iznošenje u javnost „prljavog veša” doskorašnje opštinske garniture – troškovi poklona, ugovora o delu, reprezentacije, školarina za vanredne studije i taksi za stručne ispite, korišćenje službenih mobilnih telefona… Prednjače poslanici Milorad Belić (NS) i Darko Glišić (SRS), kolege i po funkciji predsednika okružnih odbora svojih stranaka.

Dok se ne mali broj onih iz „poraženih struktura” 2000. baš „uzdupčio” i opet diže glavu, a verovatno i priprema „račune za naplatu”, pojedinci, poput opštinskog portparola Branka Petrovića, pakuju kofere. Mnogi opet trče u partije pobednice, čekaju posao za sebe i svoje. Već viđeno…

Vozi, Miško
Prva radna sednica SO Valjevo održana je 30. novembra. Opet je vlast zastupalo 25 odbornika sa „dvojicom građana”, opozicija je na pres konferenciji ponovila da neće u skupštinsku salu dok Ministarstvo za lokalnu samoupravu ne kaže svoje, moguće proceduralne manjkavosti, priznao je za skupštinskom govornicom poslanik (odbornik) Belić, ali ko da se „drži zakona k’o pijan plota”, što bi rekao pokojni drug Pijade. Jer, čekaju nas važni poslovi. Prvi su već urađeni - usvojen je rebalans budžeta za 2004, izbrana je nova Opštinska izborna komisija te fabrikovanje nedostajućih papira za verifikovanje mandata „građana” Milinovića i Lazarevića može da počne.

Uostalom, kad „guzi nije tvrdo”, opštinski statut i poslovnik o radu se poštuju, pa su na toj sednici konstatovane ostavke odbornika Milovana Markovića (DS) i Radivoja Pirgića (SPO), a o njihovim zamenama, Zorani Nićiforović (DS) i Milanu Niniću (SPO) biće reči, kako i treba, na novoj sednici SO Valjevo.

Sesiju je, po prvi put u istoriji ovovremenog valjevskog parlamentarizma, prenosila RTV “Marš“, a na „vršenju prenosa” posebno se zahvalio predsedavajući Vuković.